onsdag den 13. maj 2015

Skammel - Opgaven

Dette er den famøse opgave, Weee!

Nogen af os tænker tit, at opgaver generelt er kedelige og intetsigende. Vi siger at opgaverne ikke har relevans for os, men se nu bare her - dette er en opgave, der er læreruddannelsen værdig:


Genstands- og kulturanalyse
Semesteropgave 2: MD12-1


Fra studieordningen:
Design og kulturanalyser

Der skal arbejdes praktisk og teoretisk med genstandsanalyser med baggrund i viden om form, funktion, materialer, teknikker og samtidens muligheder. Gennem designprocesser undersøges og tilegnes kundskaber om materiel genstandskultur, som sammen med øvrige kildestudier danner baggrund for viden om materiel kultur som ramme og betydning for mennesker levede liv. Genstandsfeltet er design fra kunst til hverdagsliv. Der arbejdes med funktionelle brugsting med teoretisk indfaldsvinkler som identitet, krop og samfund, og viden om design og håndværk i pædagogisk og samfundsmæssig betydning.

Studieprodukt er en skriftlig genstands- og kulturanalyse med udgangspunkt i konkret produkt samt designproces og produkt. Der skal inddrages kulturhistoriske, kulturanalytiske og sociologiske kilder. Elementer fra analysen fortolkes og omsættes i egen designproces. Opgaven laves i grupper på 2-4 studerende. Analysedelen må fylde 5-8 sider (uanset gruppestørrelse).


På jeres litteraturliste er der tre artikler I skal læse og bruge i forbindelse med opgaven:

Når tingene giver svaret - materialiseringsproces og kulturanalyse
af Hanghøj, Sara Agnete Bjerre

Ideologiske genstande
af Kragelund, Minna

Skulpturens elementer,
af Ørskov, Grete

Ud over disse mere generelle artikler skal I selv finde litteratur der knytter sig til den genstand I undersøger (fx på designmuseets bibliotek).

Oversigt over opgaven:
1.    Skriftlig analyse. Gruppearbejde. Uploades i ’Opgaver’ senest 24. April.
2.    Design og produktion af genstand.
3.    Præsentation af individuel proces og produkt på blog eller hjemmeside, frist 15. Maj.





1: Skriftlig del:

I skal vælge en genstand som I har lyst til at undersøge. I denne opgave skal I vælge en form for skammel eller taburet som er interessant at undersøge nærmere.

I skal særligt fokusere på teknikken:
Hvor kender man teknikken fra?
Hvem har typisk udført den og i hvilke sammenhænge?
Hvordan gjorde man, hvilke materialer anvendte man, og til hvilke produkter?
Lav prøver med teknikken og eksperimenter med andre udtryk.

Derefter undersøges genstandens materiale, form, funktion, komposition osv., som kort beskrives og derefter udvælges et eller flere af disse af parametre som du/I vil undersøge nærmere og eksperimentere med – ud fra jeres analyser og afprøvninger af teknikken:
Fx:
Hvad sker der med genstanden når teknikken ændres?
Hvad gør det ved teknikken at materialet er et andet?
Hvordan påvirkes funktionen når materiale eller teknik ændres?

Brug Minna Kragelunds forskellige synsvinkler: Genstanden som objekt, Genstanden som subjekt og Genstanden som handling når I analyserer jeres skammel/taburet. Brug Grethe Ørskovs begreber til at lave en formel analyse – dvs brug de begreber der giver mening ift jeres valgte genstand.

Afleveres senest 24. april i opgavemappen på holdets side.  5-8 sider.



2: Individuel designdel 

Ud fra analyser, undersøgelser og eksperimenter af den valgte genstand og teknik, skal du gennemføre en designproces og fremstille et produkt. Produktet skal være et udtryk for en defineret problemstilling der tager udgangspunkt i genstandsanalysen af valgt skammel/taburet.

Udgangspunktet for designprocessen er således den valgte genstand og produktet kan være både en brugsgenstand eller have et mere skulpturelt udtryk.  Produktet skal indeholde både hårde og bløde materialer.

Designprocessen skal indeholde:

Eksperimenter, hvor I leger og undersøger materiale, teknik osv.
Inspirationsmateriale
Skitser (tegninger, modeller osv)
Målrettet afprøvning af teknik og materiale
Afprøvninger i forhold til det ønskede udtryk
Produktfremstilling

Blog/hjemmeside
I forhold til formidling af projektet, skal I præsentere proces og produkt elektronisk – dvs. på blog eller hjemmeside (brug fx wix.com). Jeg skal selvfølgelig også se jeres produkter – vi aftaler et tidspunkt i maj, hvor I kan udstille disse på skolen.

Husk at alle dele af den individuelle designopgave skal være repræsenteret samt en kort præsentation af den genstandsanalyse I laver i grupper – så man kan se udgangspunktet for den individuelle del. Genstandsanalysen er på den måde en del af jeres designproces.  

Senest 15. Maj skal I aflevere et dokument med link til jeres blog/hjemmeside i opgavemappen.



Mere info og inspiration til første del af opgaven:


De skamler som I skal fokusere jeres analysedel omkring kan enten være en type skammel, fx en malkeskammel eller en bestemt skammel af en dansk designer. Eksempler nedenfor.

I kan begynde jeres søgning enten i designbutikker, på designmuseet eller på internettet. Det er vigtigt at I kan finde en konkret skammel som I kan se på (og gerne røre ved) til at tage udgangspunkt i.

Husk at bruge Designmuseum Danmark i Bredgade. Deres bibliotek er rigtig godt og deres samling og udstillinger meget relevante for jer generelt – og specifikt for denne opgave. Der er gratis adgang for studerende – husk studiekort.


Generelt om skamler:

Skammel, ganske lavt møbel, hvorpå man sidder eller knæler (bedeskammel) eller anbringer fødderne på (fodskammel). Skamlen adskiller sig fra taburetten ved at have sæde under almindelig siddehøjde. Trebenede skamler er fx blevet brugt ved malkning (malkeskammel). (kilde: denstoredanske.dk)

Malkeskammel
En malkestol eller en malkeskammel er en lille stol, der som regel 3-benet men den findes også i firbenede og etbenede udgaver. Den blev især benyttet af malkepiger, til at sidde på under malkningen af køer. Fordelen ved alene at benytte tre- og etbenede malkestole er, at sådanne stole er nemmere at benytte på ujævne underlag. Brugen af malkestole er aftaget væsentligt, da næsten al malkning i dag sker ved brug af malkemaskiner. I dag bruges malkestole primært i boliger, hvor de giver en fleksibel stol.  (kilde: wiki)








Georg-kollektionen, designet af Christina Liljenberg Halstrøm, udspringer af entréens behov for at opbevare, hænge og afsætte. Taburetten er det lille ekstra møbel formgivet i et materialemøde mellem træ, uld og læder i et formsprog mellem nordisk sanselighed og japansk minimalisme. Taburetten er et selvstændigt møbel i sin egen ret, for hvorfor ikke bruge ekstra-møblerne i stedet for at opbevare dem? (kilde: triptrap.dk)







Skammel
Hans J. Wegner 1914-2007
Wegner er helt fortjent en af Danmarks store designere. Tidløst, enkelt og smukt er nøgleordene, når man ser på hans møbler, og selvom han er mest kendt for sine stole, så har han også lavet andre smukke designermøbler, der er værd at kigge nærmere på.
Fra helt ung eksperimenterede Wegner på snedkerværkstedet - og kom derefter i lære og blev uddannet som møbelsnedker i 1931. Så videre til kunsthåndværkerskolens Møbelskole.
Wegners møbler er kendt fra mange steder. Blandt de særlige opgaver, som han fik overdraget, kan nævnes, at han tidligt i karrieren tegnede møblerne til Århus Rådhus.



Bachelorskammel af Verner Panton

 


Aalto skammel










Inspiration til den ’bløde’ del af designprocessen

I bestemmer helt selv hvilken type og hvordan I vil bruge bløde materialer i jeres design, men her er blot lidt billeder til inspiration. På forskellige udstillinger, designmesser mm har jeg lagt mærke til en tendens inden for møbelpolstring. Det er som om designerne ’beklæder’ deres træmøbler med tekstil, så man enten kan afklæde møblet, eller i hvert fald har fornemmelsen af at kunne tage tekstiler væk og stå med et funktionelt møbel i træ.  Det er også oplagt at væve fx, eller bruge strik.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar